Producent żywności: roczne oszczędności wynoszące ponad 27.000 €

29

Technologia Molded-Oil firmy NSK pozwoliła dużemu producentowi żywności na uzyskanie ponad 27.000 € oszczędności związanych z eksploatacją głównego przenośnika w piekarni. Producent doświadczał awarii co 6 tygodni, co powodowało konieczność wymiany około 36 łożysk rocznie. Wiązało się to z przestojami i znacznymi stratami produkcji.

W wysoce konkurencyjnej i pełnej presji branży przetwórstwa żywności, wzrost kosztów produkcji oraz przestoje były oczywiście nie do przyjęcia. Postanowiono zatem znaleźć źródło bardziej trwałych łożysk. Podczas tych poszukiwań o poradę poproszono inżyniera z Programu Wartości Dodanej AIP firmy NSK. Analiza aplikacji przeprowadzona przez NSK wykazała, że łożyska ulegały awariom z powodu braku smarowania, jak również wnikania do ich wnętrza wody i twardych cząstek.

Po zakończeniu analizy, NSK zaleciła zainstalowanie na próbę łożysk Molded-Oil, aby zademonstrować korzyści płynące z ich stosowania. Próba trwała ponad dwa lata i w tym czasie nie odnotowano żadnej awarii łożysk. Jest to oczywista poprawa w stosunku do trwałości standardowych łożysk wynoszącej tylko sześć tygodni. Klient zyskał spore oszczędności dzięki poprawie wydajności pracy maszyny, unikając przy tym kosztów utraconej produkcji.

Technologia Molded-Oil została opracowana przez NSK w celu znaczącego zwiększenia niezawodności łożysk i zapewnienia ich bezobsługowej pracy. Łożyska Molded-Oil wykorzystują impregnowaną olejem żywicę poliolefinową do zapewnienia smarowania łożyska. Inni producenci łożysk stosują podobne rozwiązania, jednak tylko NSK zapewnia ponad 50- procentową zawartość oleju (objętościowo), znacznie prześcigając pod tym względem konkurencję.

Molded-Oil to opatentowany środek smarny opracowany specjalnie do aplikacji wymagających znacznego poziomu higieny, takich jak przemysł spożywczy. Środek smarny Molded-Oil jest dostarczany poprzez mechanizm stopniowego uwalniania. Zapewnia to dostarczanie do łożyska wymaganej ilości środka smarnego w całym okresie eksploatacji. Jednocześnie, minimalizowane jest ryzyko wycieków, co sprawia, że praca łożyska jest wyjątkowo gładka i skrajnie mało prawdopodobne jest wystąpienie jakiegokolwiek zanieczyszczenia procesu produkcji.

Techniczna charakterystyka materiału zapewnia stały dopływ środka smarnego, zależny od temperatury. Zatem w miarę wzrostu ilości generowanego ciepła rośnie też ilość dostarczanego środka smarnego. Łożyska wykorzystujące technologię Molded-Oil stanowią rozwiązanie problemu utraty smaru w łożyskach narażonych na wnikanie wody.

NSK oferuje tę technologię w standardowych łożyskach kulkowych poprzecznych, łożyskach baryłkowych i łożyskach stożkowych o średnicach otworu do 110 mm. W przypadku zastosowań w środowiskach żrących lub w niektórych zakładach produkujących żywność, łożyska mogą być wykonane ze stali nierdzewnej.

Łożyska toczne to kluczowe elementy maszyn i urządzeń przetwarzających żywność, a ich niezawodność i trwałość eksploatacyjna znacząco wpływają na koszty operacyjne. Ponadto, w miarę wzrostu tempa rozwoju technologii łożyskowej, okazje do transferu technologii oznaczają, że łożyska mogą odgrywać większą rolę w redukcji całościowych kosztów posiadania maszyn do przetwarzania żywności. Redukcję tę osiąga się jednak nie przez dostarczanie tańszych komponentów, ale przez stosowanie najnowocześniejszych materiałów oraz technologii uszczelniania i smarowania, ulepszających konstrukcję maszyn, prowadząc tym samym do zmniejszenia kosztów utrzymania ruchu.

NSK