Ogrzewanie zbiorników IBC w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym

378

Przechowywanie substancji i produktów w zbiornikach IBC zarówno w przemyśle spożywczym jak i farmaceutycznym  wymaga spełnienia określonych norm w zakresie temperatury. W obu przypadkach świetnie sprawdzą się ogrzewacze płaszczowe, które zostały zaprojektowane specjalnie dla tych zastosowań.

Ogrzewacze są zakładane i dopasowywane za pomocą klamer na zbiorniku. W zależności od modelu, ogrzewacze posiadają jeden lub więcej termostatów, które zwiększają kontrolę nad mocą ich pracy oraz utrzymywaną w zbiorniku temperaturą. Wszystko po to, aby zapewnić cieczy optymalne warunki przechowywania lub transport.

Z ogrzewania zbiorników IBC powszechnie korzysta przemysł farmaceutyczny. A to dlatego, że wybrane substancje chemiczne muszą być przechowywane i transportowane w odpowiednich warunkach. Jeżeli ich temperatura spadnie poniżej określonego zakresu, to tracą swoje właściwości. Równie ważne jest przechowywanie substancji w magazynach.

Jest to związane z tym, że różne substancje wymagają innych warunków magazynowania. Dotyczy to m.in. cieczy przechowywanych w zbiornikach IBC. Zastosowanie ogrzewania płaszczowego pozwala na uporanie się z tym wyzwaniem. Dodatkowo podgrzanie cieczy ułatwia jej rozładunek, dzięki czemu redukuje się straty środków podczas opróżniania zbiorników.

Branża spożywcza także nie jest wolna od wyzwań związanych z ogrzewaniem zbiorników IBC. W kontenerach tych przechowuje się m.in.: cukry, tłuszcze, syropy i inne substancje. Wybrane z nich muszą być magazynowane i przewożone w ściśle kontrolowanych warunkach. W przeciwnym razie utracą swoje właściwości i nie będą zdatne do spożycia. Komplikuje to procesy produkcyjne i powoduje straty finansowe.

Właśnie dlatego w przemyśle spożywczym również wykorzystuje się ogrzewanie płaszczowe do kontenerów IBC. Dzięki niemu można zwiększyć kontrolę nad całym procesem produkcji i dystrybucji oraz zoptymalizować zyski prowadzonego przedsiębiorstwa. Dodatkowo w branży tej zwraca się uwagę na to, że podgrzanie wybranych półproduktów lub produktów końcowych pozwala na dokładne i szybkie opróżnienie kontenerów.


TOM-EL 
Tomasz Serafin
ul. Równa 4a/9
03-418 Warszawa

tel. +48 695 85 42 45
+48 601 23 07 31

e-mail: tom-el@tom-el.com.pl
strona: www.tom-el.com.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj